Subscribe

RSS Feed (xml)



Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Monday, May 10, 2010

2nd check up....

salam sume..

hari ni gi 2nd checkup kat klinik ibu dan anak kg. pandan..

ain dan husband cuba sedaya upaya untuk terpacak awal pagi depan klinik tu tuk nak elak dr kne tggu lama2... smpai klinik kul 7.30pagi.... tapi org pon dah ramai dah mengunggu even no kat mesin tu xappear lagi... waaaa... nak awal mcm mana lagi la nih... ke lepas solat subuh trus ada kat depan klinik??? ngeee~

checkup hari nih di mulakan dgn taklimat cara penyusuan badan... huhu.. xramai pon yg dia panggil.. adala dlm 8-10 org bakal ibu yg dipanggil masuk ke bilik.. ain agak terpinga2 jugak la bila nurse tu explain... maklum la benda baru bg ain... huhu.. xlama pon nurse tuh bagi explanation.. 15-20 mins... (syed dah bosan tggu kat luar sbnr nye.. hehehe)

mmg btol orang kata, susu badan adalah susu yg terbaik buat baby... xder susu lain yg boleh tandingi susu ibu... antara kebaikan susu badan adalah (copy dari brochure yg nurse tuh bagi.. ngee~) :-


Makanan yang terbaik untuk bayi.
  • Susu badan mengandungi kesemua nutrien yang diperlukan untuk tumbesaran dan perkembangan otak bayi.
  • Mudah dihadam.
  • Sentiasa sedia pada suhu yang tetap.
  • Kolostrum, susu ibu permulaan yang dikeluarkan pada hari pertama sehingga hari ketiga mengandungi antibodi (lgA) yang dapat melindungi bayi daripada jankitan kuman dan alahan. (terutamanya penyakit kuning @ Jaundice)
  • mengurangkan risiko pencemaran dibandingkan dengan penyusuan secara lain.

Memberi faedah kepada ibu yang menyusu.
  • Mengeratkan kasih sayang antara ibu dan anak.
  • Membantu mengecutkan rahim dan mengelakkan tumpah darah.
  • Mengurangkan risiko mendapat kanser payudara dan ovari.
  • Mempercepatkan proses pengurangan berat badan jika disertai dengan senaman.
  • Penyusuan susu ibu sepenuhnya boleh menjarakkan kehamilan.

itu adalah antara kebaikan2 susu badan nih... nurse pon kata klo bole kne set awal2 mind kita untuk bagi susu badan selepas bersalin nnt... orait nurse!!! hehehe

Then mcm biasa la, kne timbang berat badan, buat ujian tekanan darah, dan ujian kandungan dlm air kencing kita...

dlm masa sebulan berat ain naik 1.5kg... kalo dulu masa 1st check up 58.9kg, tp td timbang 60.5kg.... heheh... nurse kata still normal.. cume nurse kata ain kurang darah.. ain nye tekanan darah tahap border.. huhu... ain dinasihatkan tuk lebihkan mkn sayur bayam dan kerang..=)

nurse td pon wat ukuran panjang rahim (dari pusat ke pangkal rahim..) 18cm.. muncit sket.. hahaha.. =P

mcm biasa, ain dan husband mmg nak buat scan setiap bulan.. bukan scan 3D or 4D.. tapi 2D jer.. buat kat klinik swasta baru RM25.. ain nk tgk pembesaran baby dan nak tau heartbeating dia normal ke... so far baby sehat.. alhamdulillah... cume kali ni doktor xbole ukur baby dengan tepat.. sbb badan dia melengkung.. baby dah besar... huhu.. doc kata klo nk tepat pegi buat 3D... tp, klo buat 3D mesti dah tau jantina baby kan?? kalo bole ain dan husband xnak tau lagi.. biar la tggu baby dah 7 bulan.. biar btol2 dah nampak dia punye "tuuuttt" baru confirmkan gender dia.. hehehe....


*gambar xclear sgt... rasa nye yg belah kanan tu kepala baby.. hehehe.. =)

alhmdulillah, hasil dari penjagaan mknn dan doa dari org sekeliling, ain dan baby dlm keadaan sehat... doakan yg terbaik yer...

lepas je check up ain kne hantar husband gi bukit jalil.. dia kene pegi outstation lagi... kali ni di pasir gudang, johor... hari khamis ni dia balik... emm, kali ni ain agak tabah sedikit dr sblm ni.. maybe dah biasa kene tinggal... huhu...

okeylah, sambung next post k...

mmuaahhh sume...

3 kawan yg comment:

Sulisha Arniza said...

hehehe..info berguna untuk kaum ibu..termasuk aku kah?

mudeselalu said...

hahah aku dh lalui ain..ko tau aku penah naik sampai 7kg sebulan...semue penimbang kt klinik n sepital aku dh pakai sebab depa tak caye..nk turun kn badan la ni la yang susah..heuhuhuhu

m y n a m e i s l o n a said...

xyah dtg awal2...kol 10 org dh x ramai...

Related Posts with Thumbnails